Taidetta. Haittaakse?, Höyry-galleria 4. – 27.5.2012

////Taidetta. Haittaakse?, Höyry-galleria 4. – 27.5.2012

Taidetta. Haittaakse?, Höyry-galleria 4. – 27.5.2012

Jyväskylän Grafiikkakeskuksen taiteilijoita –
Tuomas Hallivuo, Naoji Ishiyama, Jonna Jantunen, Emma Lappalainen, Elli Manninen, Jyrki Markkanen, Rita Vargas, Ulla Virta, Iana Vulpe

Graafikot kyläilemässä Graphica Creativa 2012 kansainvälisen grafiikkatriennaalin teemana on naapuruus. Taide-museon Holvissa, Galleria Harmoniassa ja Keski-Suomen museossa on esillä uusinta gra-fiikkaa Suomesta, Norjasta, Ruotsista, Venäjältä ja Virosta. Triennaalin teemaa jatkaen Jyväskylän Grafiikkakeskuksen taiteilijat vierailevat toukokuun ajan Korpilahden Höyry-galleriassa.

Jyväskylän taidemuseon alaisuuteen kuuluva Jyväskylän Grafiikkakeskus, Hannikaisenkatu 39, on maamme vanhimpia grafiikan pajoja, jonka toiminta alkoi vuonna 1978. Se on paitsi koti- ja ulkomaalaisten taiteilijoiden yhteinen työtila myös harrastajille paikka perehtyä grafiikan tekemiseen ammattigraafikoiden opastuksella. Keskuksen näyttelytilassa Galleria Harmoniassa esitellään yleisölle kotimaisten ja kansainvälisten nykygraafikoiden teoksia.

Aktiivisen residenssitoiminnan kautta Jyväskylän Grafiikkakeskuksesta on tullut myös taiteilijoiden kansainvälinen kohtaamispaikka, joka näkyy myös tässä näyttelyssä. Korpilahden näyttelyssä on esillä yhdeksän taiteilijan teoksia. Ulla Virta, Jyrki Markkanen ja Elli Manninen kuuluvat keskuksessa työskentelevien taiteilijoiden vanhaan kaartiin. Kansainvälistä väriä näyttelyyn tuovat japanilainen Naoji Ishiyama, moldovalainen Iana Vulpe ja portugalilainen Rita Vargas, jotka ovat kotiutuneet Jyväskylään vajaan kymmenen vuoden aikana. Uusimpia tulokkaita ovat Tuomas Hallivuo, Jonna Jantunen ja Emma Lappalainen.

Viimeaikoina taide on noussut jopa poliittisen debatin keskipisteeseen. Tarvitaanko taidetta ja kuinka paljon taiteen ja kulttuurin ylläpitäminen saa yhteiskunnalle maksaa? Koulutetaanko taiteilijoita liikaa? Näyttelyn TAIDETTA. Haittaakse? nimi haastaakin katsojan miettimään myös taiteen merkitystä yhteiskunnalle, yhteisölle ja yksilölle.