Simo Peteri – Klassikot huristavat uusissa asuissaan

/, Höyrygallerian kesätila, Näyttelytiedotteet, Tiedotteet/Simo Peteri – Klassikot huristavat uusissa asuissaan

Simo Peteri – Klassikot huristavat uusissa asuissaan

Klassikot huristavat uusissa asuissaan!

26.6.2019 saakka

Valokuvaaja Simo Peteri (Säynätsalo) valjasti luovuutensa ja kokosi kymmenkunta polkupyörää näyttelyksi Korpilahden Höyry-Gallerian kesätilaan. Pyörät eivät ole vain ihailtavissa, vaan niillä pääsee myös ajelemaan. Poikkitaiteellista ja inspiroivaa, toteaa taiteilija, joka haluaa yllättää kävijät.

Nykyajan ihmisen ei tarvitse enää tehdä juuri mitään käsillä. Polttopuutkin pystyy tilaamaan valmiiksi pilkottuina kotiovelle. Vastaiskuna tälle ja luovasta näpertämisen ilosta jyväskyläläinen valokuvaaja Simo Peteri päätti tarttua poikkitaiteelliseen haasteeseen ja kokosi kymmenkunta polkupyörää näyttelykuntoon.

Jokainen näyttelyesineistä on saanut Peterin hyppysissä toimivat osat, uuden maalipinnan ja omalaatuisen ehostuksen. Joukossa on vanhoja pyöriä, klassikoitakin sekä tavallisen kansan pyöriä 1960-90-luvuilta. Mukana näyttelyssä on muun muassa suomalaisille tuttuja mummopyöriä sekä ranskalaisvivahteista fiinimpää fillaria.

– Olen halunnut tehdä niistä yksilöitä ja tuoda ne takaisin tyylikkäinä. En ole entisöinyt, vaan herättänyt ne uudelleen eloon. Perinteinen ”mummiskin” näyttää kummalliselta klassikolta, jota ei koskaan ollutkaan, Peteri kertoo.

Höyry-Gallerian kesätilassa 11.5.-26s.6.2019 pidettävä näyttely ReCycles – pyörien uusi sielu -näyttely pitää sisällään kymmenkunta huoliteltua pyörää, jotka ovat saaneet nimensä lintujen mukaan. Joukosta löytyy muun muassa sähäkkä Palokärki kuin myös vaikuttava Metso ja liitelevä Pöllökin.

– Toivon, että ihmiset yllättyisivät siitä, että miten pyöriä voikaan fiksata. Itse olen viehättynyt siitä, että voin tehdä näille melkein mitä vain. Laki ei määrittele tekemisiäni ja tässä saa todella käyttää mielikuvitusta. Saan rakennettua näille uuden sielun, kun on vapaus toimia, käsillä tekemisen verenperintönä saanut Peteri kertoo.

– Kaikki pyörät ovat käsittelyni jälkeen kuin uusia. Olen irrottanut kaikki osat, puhdistanut ne ja vaihtanut uusiin tarvittaessa. Neljä vuotta sitten aloitin pyörien kunnostamisen. Into pyörien fiksailuun alkoi takapihan vajassa ja nyt vuokraan lämmintä tilaa tälle touhulle, SPGReCycles-tuotemerkin isä naurahtaa Säynätsalon vanhan tehtaan suojissa olevassa pajassaan.

Näyttelyyn Peteri tuo myös yhden pyörän osissa, jotta kävijä saa tuntuman siihen, mitä kaikkea polkupyörä imaisee itseensä. Luvassa on yllättävä ja inspiroiva näyttely, joka on tuonut tekijälle itselleenkin runsaasti luovimisen iloa.