Keraamikko Risto Hämäläinen, Höyry-galleria 6.-28.7.2013

////Keraamikko Risto Hämäläinen, Höyry-galleria 6.-28.7.2013

Keraamikko Risto Hämäläinen, Höyry-galleria 6.-28.7.2013

Asun ja työskentelen Etelä-Karjalassa, Savitaipaleella metsän keskellä. Arvostan kiireettömyyttä ja rauhaa. Pyrkimykseni on elää sopusoinnussa luonnon kanssa. 

Keramiikka-alan koulutuksen olen saanut Kuopion käsi- ja taideteollisuus oppilaitoksessa vuosina 1980 – 1985. Perustin keramiikkapajan Savitaipaleelle synnyin kotiini vuonna 1985. Aluksi tein käyttökeramiikkaa, pian mukaan tuli myös veistoksellinen keramiikka.Tärkeimmäksi työkalukseni on muodostunut rakentamani puupolttoinen keramiikkauuni, jonka sisäkorkeus on 2 metriä ja polttolämpötila on 1300 astetta.

Höyry-gallerian näyttelyyni olen valinnut töitäni vuosien varrelta. Töideni tarkoitus ei ole olla jo jotakin olemassa olevaa. Niiden tarkoitus ei ole selittää, eikä osoittaa. Työni syntyvät unista, mielikuvista ja elämyksistäni vaeltaessani Suomen Lapissa ja pohjoisessa Norjassa. Toivon töideni antavan niiden katsojalle mielikuvia ja hetkellisiä elämyksiä. Töissäni on usein astian muoto, mutta sen funktio ei ole säilyttävä ja sitova. Vaan haluan materiaalin raskaudesta huolimatta pintarakenteilla ja värillä uhmata painovoimaa. Ilman raskautta ei olisi keveyttä, joten isot työni ovat jotakin mitä unet tuovat, mutta tuuli ei vie.

Vedenalaiskuvat töistäni ovat yhteisprojekti Helsinkiläisen valokuvaaja Jouko Vatasen kanssa. Näyttelyni lisäksi alakerran Emalipuu myymälässä on esillä dreijaamaani käyttökeramiikkaa.

www.ristohamalainen.com