Ulla Lapiolahti: Väristyksiä, Höyry-galleria 3.10–31.10.2012

////Ulla Lapiolahti: Väristyksiä, Höyry-galleria 3.10–31.10.2012

Ulla Lapiolahti: Väristyksiä, Höyry-galleria 3.10–31.10.2012

Ulla Lapiolahti (s.1961) on jyväskyläläinen tekstiilitaiteilija ja tekstiilisuunnittelija, joka tunnetaan työskentelystään luonnonvärien parissa. Lapiolahden väriteemaisia tekstiiliteoksia on ollut aiemmin esillä mm. Etelä-Koreassa sekä USA:ssa kansainvälisten värisymposiumien näyttelykokonaisuuksissa.

Värityksiä – näyttely on Ulla Lapiolahden ensimmäinen yksityisnäyttely Keski-Suomessa.

Värityksiä –näyttelyssä Lapiolahti jatkaa työskentelyä luonnonvärien parissa. Mukana on kuitenkin myös uusi materiaali; valokuvapaperi. Näyttelyn teemat kumpuavat kotikeittiöstä sekä ikimuistoisesta matkasta Meksikoon, jossa Lapiolahti vieraili Oaxacan taiteilijaresidenssissä vuonna 2009. Mukana on myös ripaus Arte poveraa sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä värinlähteenä on käytetty värikasvien lisäksi kotikeittiön ylijäämämateriaalia: sipulinkuoria, punajuuria ja pakastimen pohjalta kaivettuja mustikoita.Värien maailma on tärkeä Lapiolahdelle.  Värit tuottavat elämyksiä ja antavat hämmästelyn aihetta joka ikinen päivä. Lapiolahtea kiehtoo myös luonnonväreihin liittyvä yllätyksellisyys – se on seikka, joka tekee työskentelyprosessista elävän ja orgaanisen.  Työskentely luonnonvärien kanssa on vuoropuhelua ja vaatii tekijältä herkkää kuulostelua.

Vanhassa puusepän verstaassa seikkailevat siilit, kippari-valaat sekä kukat ja kasvit

Höyry – gallerian vanhassa piharakennuksessa Lapiolahti esittelee tekstiilisuunnittelija – minäänsä.  Verstaan seinillä seikkailevat lasten tekstiileihin suunnitellut siilit, rallietanat ja kippari-valas. Aikuisempaan makuun on toteutettu värikkäitä kukka- sekä kasviaiheisia kuoseja. Ulla Lapiolahti on työskennellyt kuosi- ja pintasuunnittelijana vuodesta 2001 lähtien ja tehnyt yhteistyötä mm. Ikean, Finlaysonin sekä Tekstiilipalvelu Oy:n kanssa. Suunnittelijaryhmä Studio Kelkan jäsenenä Lapiolahti on työskennellyt vuodesta 2010 lähtien.