Kuvataiteilija Juhani Järvinen ja taiteilijaystäviä

///Kuvataiteilija Juhani Järvinen ja taiteilijaystäviä

Kuvataiteilija Juhani Järvinen ja taiteilijaystäviä

K E R R O S T U M I A /
S T R A T I F I C A T I O N
28.1.-1.3.2015

Juhani Järvinen
ja and
taiteilijaystäviä / artist friends

Jim Berggren
Victoria Pitimirova
Eugenia Gortchakova
Anatoly Baratynsky
Sergei Brukhanov
Bagrad Arazyan
Vladimir Zuev

Näyttely on aina taiteilijalle uusi kokemus ja samalla haaste. Höyrygallerian näyttely on minulle läheinen, koska gallerian pitäjät Ulla Huttunen ja Arto Salminen liittyvät nuoruuteeni. Ulla oli oppilaani Petäjävedellä ja Arton tapasin Kuopiossa. Saksalainen kirjailija ja graafikko Günter Grass on kirjoittanut elämäkerrallisen kirjan, jossa hän palaa elämänsä vaiheisiin kerroksittain kuin sipulia kuoriessa. Jotain samaa koen tämän näyttelyn yhteydessä.

Rakennan pienen installaation joidenkin venäläisten graafikoiden teoksista ja muutaman teoksen sarjan göteborgilaisen graafikon vedoksista. Koen, että näin näyttely on enemmän näköiseni.

Näyttelyn pääosa muodostuu sarjasta puuveistoksiani, jotka ovat valmistuneet viime vuosina. Taidehistoria on aina ollut itselleni läheinen. Alkusysäys näihin teoksiin syntyi Bristish Museumin Egyptin osastolla 1990-luvun alussa. Minua kosketti egyptiläisten mestareiden suurenmoinen ja rikas puupinnan käsittely. Ajattelin tehdä kokonaisuuden, joka olisi kuin egyptiläisiä hautapöytiä, mutta ajatukseni muuttui kuitenkin enemmän veistotaiteen suuntaan.

Olen aina työskennellyt teemallisesti. Muodoltaan ja ilmaisultaan klassisten, käsityönä tehtyjen veistosten rinnalla olen tehnyt grafiikkaa. Grafiikassani olen käyttänyt nykyteknologiaa, digitaalista tulostetta. Taiteessa mennyt on tärkeää – kaikki rakentuu sen päälle. Aika, ajan kosketus puhuttelee minua. Näyttelyssä on pieni sarja digitaalisia vedoksia, joiden lähtökohtina on antiikin ajan taide.

Ensimmäinen ulkomainen näyttelyni oli Virossa kaksikymmentä vuotta takaperin ja siitä lähtien olen tehnyt säännöllisesti matkoja Viroon. Viron historiaan liittyvä baltinsaksalainen kartanoperinne
on tullut tutuksi lukuisilla ”kartanokierroksilla”, joita olen tehnyt ystäväni, kuvanveistäjä Jaan Luikin ja läheisteni kanssa. Kamera on ollut aina matkassa, mutta aiemmin en ole missään näyttelyissä esittänyt näitä kuvia. Tähän näyttelyyn ripustan muutaman vedoksen sarjasta, joka liittyy jo nostalgiseen neuvostoaikaan.

Näyttelyn ruotsalainen graafikko on Jim Berggren (www.ramverk.se/vardagsbilder/jim/Valkommem.html). Hänen kanssaan olen työskennellyt lähes 20 vuotta. Pietarilaisten taiteilijoiden kanssa olen tehnyt työtä yli 20 vuotta, mutta tämän näyttelyn kaikkien venäläisen taiteilijoiden lähtökohdat ovat Uralilla, jossa elää lukuisia Suomen sukuisia kansoja.

Höyrygalleria on minusta osoitus siitä, että korkeatasoinen galleria voi toimia taajamien ulkopuolella kuten monet taiteilijatkin. Kerran kysyin näyttelyyn osallistuvalta, Nizni Tagilissa asuvalta Vladimir Zuevilta (studio@vladimirzuev.com) hänen yhteyksiään Pietariin ja Moskovaan. Hän totesi, että nykytaide on kaikkialla, myös metropolien ulkopuolla.

Juhani Järvinen

www.juhanijarvinen.net


calliope

By |2015-01-26T13:20:10+00:0026.01.2015|Höyry-galleria, Tiedotteet|0 Comments