Jarmo Koponen – SOME PLACE valokuvia

////Jarmo Koponen – SOME PLACE valokuvia

Jarmo Koponen – SOME PLACE valokuvia

Jarmo Koponen

SOME PLACE

valokuvia

23.3.–21.4.2019

Lähestyn valokuvausta enemmän maalaustaiteen suunnasta kuin perinteisestä dokumentti kuvauksesta. Työskentelyni ei ole projekti tai sarja luontoista vaan alkaa yksittäisistä kuvista joista ajan myötä syntyy kokonaisuuksia. Tämän näyttelyn kuvat ovat kokoelmasta nimeltään Someplace.

Muuttaessani kaupungeista, maista, ja mantereista toisiin, olen kohdannut paikkoja joissa on vieraudesta huolimatta ollut voimakas rauhan tunnelma. Aloin tallentamaan kameralla näitä paikkoja jotka saivat minut pysähtymään. Joskus etsin niitä, joskus ne löysivät minut. Ne ovat olleet osa jokapäiväistä ympäristöäni, tai tuhansien kilometrien päässä. Itselleni nämä ovat ensisijaisesti kuvia ajasta ja paikasta, eivät niistä esineistä ja rakennelmista mistä ne koostuvat. MInulle on tärkeää, että paikka saa minut tuntemaan jotain, eikä vain näytä valokuvaukselliselta. Etsin yksinkertaisuutta ja järjestystä kaaoksesta.

Käytän suuren koon laakafilmi kameraa jolle on ominaista hidas prosessi. Pitkien valotusaikojen johdosta kamera on aina jalustalla. Sommittelu tapahtuu katsomalla ylösalaisin olevaa kuvaa tähyslasilla. Kamerassa ei ole elektroniikkaa. Kaikki on mekaanista. Päätökset on tehtävä tuntien valokuvauksen periaatteet. Negatiivin iso koko mahdollistaa suurten teosten vedostamisen, mikä auttaa tuomaan esille pienet yksityiskohdat jotka muuten saattaisivat jäädä huomaamatta. Tämä tekniikka sopii mainiosti tunnelmaan jonka haluan välittää. Haluan kutsua katsojan hidastamaan hetkeksi ja antamaan sekä katseen, että ajatusten vaeltaa.

By |2019-03-26T12:24:47+00:0026.03.2019|Höyry-galleria, Näyttelytiedotteet, Tiedotteet|0 Comments