Jarkko Liutu

Jarkko Liutu

Jarkko Liutu
UUSI ALKU
7.11.–30.11.2014

Näyttelyni ”Uusi alku” on jatkumoa teossarjoilleni ”Annoin metsäni kasvaa” ja ”Hetki hiljaisuutta”. Näyttelyn uusimpia teoksia voi pitää erillisenä sarjana, mutta tematiikka on periaatteessa sama kuin edellisissä teossarjoissani.
Teossarja ”Annoin metsäni kasvaa” sai alkunsa vuonna 2009, viimeisenä opiskeluvuotenani Saimaan AMK:n kuvataiteen yksikössä. Teossarjan kolmesta ensimmäisestä veistoksesta tuli opinnäytetyöni. Teossarjan nimikkoteos oli koko sarjan alku ja teoksen nimi kuvasti lähinnä itseni kehittymistä ihmisenä ja taiteellisen ilmaisuni avautumista. Sarja sai useamman teoksen lisää vuosien varrella.
Uusi teossarja ”Uusi alku” on epäsuora kertomus erilaisista elämäntilanteista mm. isoista muutoksista elämässäni viime aikoina. Läheisten menetys ja sairastelu, taloudellinen kamppailu, taiteen merkitys omassa elämässäni sekä yhdestä isosta elämän käännekohdasta; muutosta pois rakkaalta kotiseudulta Etelä-Karjalasta opintojen perässä Etelä-Savoon. Oman haasteensa uudessa maakunnassa toimimisessa on tehnyt se, että Etelä-Karjalassa ja Kymen alueella olin jo jokseenkin tuttu nuori nimi paikallisella taidekentällä, täällä olen kuvioissa täysin uusi tulokas.
Sarjan ja näyttelyn nimeä kantava teos on myös ”Uusi alku” -veistossarjan esikoinen ja periaatteessa myös sarjan ”Hetki hiljaisuutta” päätösteos.
Lähtökohtanani teoksissani on usein ihminen – raadollisena, ajattelevana ja henkisenä olentona. Myös ihmisen omakohtainen historia on mielenkiintoinen inspiraation ammentamiseen soveltuva lähde. Käytän teoksieni aiheina omakohtaisia kokemuksia, en kokemuksia sinänsä vaan niiden aiheuttamia tuntemuksista.
Materiaaleina yhdistelen pääosin perinteisiä materiaaleja – pronssia ja puuta. Pyrin välttämään puun kauniin olemuksen hävittämistä liiallisella työstöllä tai peittävillä pintakäsittelyaineilla. Pyrin myös käyttämään hyödyksi puun luonnollista muotoa sellaisenaan. Tietysti hyvän idean saatuani olen valmis myös rakentamaan tai veistämään puusta visiotani vastaavan teoksen.
Tekemisen laatu ja korkea työmoraali on minulle tärkeä seikka, taiteilijuuden ja käsityöläisyyden nimissä. Materiaalituntemus ja tekninen osaaminen ovat yhtä tärkeitä osia työskentelyssäni kuin sisällön tuottaminen teoksiini.

 

By |2014-11-05T15:48:33+00:0005.11.2014|Höyry-galleria, Tiedotteet|0 Comments