Rakennus

//Rakennus
Rakennus2018-11-05T13:49:00+00:00
Höyrygalleria-rakennus

Höyrygalleria-rakennus

Höyry-galleria on saanut nimensä höyrysahalta, missä käytössä vanha tiilirakennus ja puuvarastorakennus sen vieressä aikoinaan olivat. Kauppias Otto Harding aloitti höyryvoimalan rakentamisen Korpilahdelle vuonna 1896. Konkurssin myötä, 1897, sahan rakensi kuitenkin valmiiksi Waltter Wessman. Hän myi rakennukset vuonna 1899 Robert Björkqvistille, joka omisti sahan kuolemaansa asti vuoteen 1910. Sahan osti Kalle Järvinen, mutta sahatoiminnan lopetti kaksi tulipaloa 1920-luvulla.

Tiilinen rakennus on ollut höyrysahan voimalaitos. Höyrysaha-toiminnan jälkeen jälkeen rakennuksessa on ollut erilaista yritystoimintaa, mm. puusepän verstas.

höyry_1920

 

järvisen_saha

Rakennukset omisti vuoteen 2010 saakka ensin Korpilahden kunta ja kuntaliitoksen jälkeen Jyväskylän kaupunki. Päätös vanhan höyrysahan myymisestä Ulla Huttunen & Arto Salminen avoimelle yhtiölle tehtiin lokakuussa 2010 ja Höyry-galleria sekä Galleria-kauppa aukesivat yleisölle reilun puoli vuotta myöhemmin, toukokuussa 2011.

Keväällä 2011 aloitimme rakennuksen korjaus- ja muutostyöt yhteistyössä paikallisten rakennusalan yritysten kanssa. Koska rakennukset ovat suojeltuja, oli kaikille toimenpiteille saatava Keski-Suomen museon hyväksyntä. Työt etenivät odotetusti, ja päätimme avata alakerran Galleria-kaupan pääsiäisviikolla. Töiden edetessä rakennus tuli tutuksi ja innostus kasvoi huippuunsa. Niinpä toin ensimmäisen, narsissiruukun kaupan oven pieleen jo pari viikkoa ennen 21.huhtikuuta, avajaispäivää.
– Ulla ja Arto

Artikkeleita: