Hopeaa ja emalia, Höyry-galleria 5.-27.10.2013

////Hopeaa ja emalia, Höyry-galleria 5.-27.10.2013

Hopeaa ja emalia, Höyry-galleria 5.-27.10.2013

Ruth Ball – Deirdre McCrory – Michael McCrory – Cara Murphy
Korkeatasoista irlantilaista ja englantilaista taidekäsityötä

Ulla Huttunen Höyry-galleriasta on opiskellut emalitekniikoita Englannissa ja tutustunut siellä emali- ja hopeaseppiin. Vuonna 2007–2008 hän toi laajan Englantilaisen emalointia esittelevän näyttelyn Suomen Käsityön museoon. Nyt nähtävässä pienemmässä näyttelyssä ovat esillä emalinäyttelyssä mukana olleiden Ruth Ballin ja Deirde McCroryn lisäksi hopeasepät Michael McCrory ja Cara Murphy.

Michael McCrory valmistui Lontoosta hopeasepäksi vuonna 1967 ja hänellä on pitkä ja arvostettu ura takanaan. Hän on valmistanut tilauksesta mm. useita kirkkohopeita. Yhdessä vaimonsa Deirdre McCrorynkanssa he saivat toteutettavakseen myös presidentti Mary Robinsonin sinetin. Höyry-gallerian näyttelyyn Michael McCrory tuo hopeisia kulhoja. Hänen muotokielensä on tiivistä ja yksinkertaista. Taitavasti nyanssoidut pinnat tekevät niistä hienostuneita ja hänen omien sanojensa mukaan myös käytettävämpiä, koska hopeassa helposti näkyvät sormenjäljet jäävät niihin tarttumatta.

Korusepäksi ja tekstiilinpainajaksi valmistuneen Deirdre McCroryn ominta aluetta ovat levytekniikalla toteutetut emalitaulut, joiden aiheena on kasvimaailma. Kiehtovan lisän hänen teoksiinsa tuo valokuvan käyttö emaloinnin pohjana. Tekniikka tuo kuviin kerroksellisuutta ja liikettä. Molemmat McCroryt siirtävät taitojaan opettamalla Ulsterin yliopistossa.

Cara Murphy valmistui 1994 Lontoon Royal College of Artista ja sai jo opiskeluvuosinaan useita tunnustuksia hopeasepän taidoistaan. Hän on erikoistunut astioihin ja kynttilänjalkoihin, joita yhdistää orgaaninen muotokieli ja veistoksellisuus. Hän itse puhuu pöydässä käytettävien hopeiden maisemasta ja haastaa löytämään esineilleen käyttötapoja. Murphy haluaa antaa esineilleen käytettävyyden ohella myös ripauksen rituaalisuutta, joka nostaa arjen juhlaksi.

Ruth Ball on erityisen monipuolinen emalin käyttäjä, hän käyttää emalointia värikkäiden hopeakorujensa lisäksi uniikeissa taideteoksissa. Ball on värien käytössään ekspressionisti, mutta korujen hillitty muotokieli tekee ne kuitenkin helposti lähestyttäviksi. Ruth Ball on erittäin tunnustettu emalin taitaja, hän on kirjoittanut alan kehutun käsikirjan ’Enamelling’ ja pitää kursseja Birminghamin muotoiluakatemiassa.

Tervetuloa Korpilahdelle, missä Deirdre, Micheal ja Ruth  ovat läsnä  lauantaina 5.10. klo 12-16.

Näyttelyä on tukenut Höyry-gallerian lisäksi sekä Irlannin taidetoimikunta että heidän Veikkausvoittorahastonsa.

Hopeaa ja emalia -juliste

Hopeaa ja emalia -juliste

By |2013-11-10T21:12:27+00:0030.09.2013|Höyry-galleria, Näyttelytiedotteet, Tiedotteet|Kommentit pois päältä artikkelissa Hopeaa ja emalia, Höyry-galleria 5.-27.10.2013