Päivi Hintsanen: Kuulumattomat, Höyry-galleria 2.- 30.10.2011

////Päivi Hintsanen: Kuulumattomat, Höyry-galleria 2.- 30.10.2011

Päivi Hintsanen: Kuulumattomat, Höyry-galleria 2.- 30.10.2011

Jyväskyläläisen Päivi Hintsasen (s. 1970) pääasiallisena työvälineenä on tietokone, jolla hän tekee erilaisia digitaalisia teoksia verkkotaiteesta animaatioihin, sekä toteuttaa digitaalisilla ja analogisilla kollaasitekniikoilla kuvia. Yleensä kuvateokset sijoittuvat valokuvan ja grafiikan välimaastoon: niissä yhdistetään valokuvaa, skannattuja elementtejä ja maalausta taidegrafiikka- tai valokuvapaperille. Kokeellisimmissa tulostukseen pohjautuvissa projekteissaan Hintsanen käyttää myös mm. lasertulostintekniikoita ja erilaisia tulostuspintoja papereista ja muoveista metalliin.

Höyry-galleriaan nouseva näyttely kuuluu Hintsasen kokeellisempaan tuotantoon. Näyttelyn pääosassa on luonnosmainen installaatio Kuulumattomat (2011). Installaatio koostuu kymmenestä ihmishahmosta, jotka on toteutettu lasertulostimella tulostetuista ja kollaasimaisesti toisiinsa kiinnitetyistä kuultopapereista. Hahmojen malleina on käytetty useista valokuvista ja piirroksista koostuvia kuvia, ja niiden lopullinen toteutus on tehty täysin tietokoneella piirtämällä, pääosin itsetehtyjä Photoshop-actioneja käyttäen.

Näyttely on monen mielestä ehkä tyhjä, koska pääosasssa on vain yksi teos. Minulla olisi ollut mahdollisuus nakutella seinät täyteen teoksiani perinteiseen näyttelymalliin, mutta alkuperäinen ideani minimalistisesta näyttelystä on pitänyt pintansa kuukausien ajan – ei oikeastaan ole muita vaihtoehtoja kuin antaa pääosa Kuulumattomat-installaation hiljaisille seisojille ja vain muutamalle pienelle -ja yhtä hiljaiselle – työlle.

Kävin Höyry-gallerian rakennuksessa silloin, kun galleriatila oli vielä vain idea galleriasta ja kun kylmä vielä puri lattialankkuja. Sillä hetkellä, kun näin tyhjän, vielä remontoimattoman tilan, näin mielessäni myös hahmot, joita aloin melkein samantien työstää. Sarjan töistä kolme on ollut esillä alkuvuodesta 2011 Äänekosken Hoikkassalissa, mutta tosiasiassa installaatio on suunniteltu juuri Höyry-gallerian tilaa ajatellen, ja siellä se nyt on ensimmäisen kerran esillä kokonaisena. Myös tila yhtenä näyttelyelementtinä on tärkeä. Höyry-galleria tarjoaa puitteet suuren, mutta askeettisen toteuttamiseen, ja olen halunnut ottaa siitä kaiken irti: uusilla digitaalisilla tekniikoilla ja toimistotarvikkein toteutetun rosoisen low-tech-jäljen vastakohtana on vanhan tilan avaruus.

Näyttelypaikka on tarjonnut minulle mahdollisuuden paitsi avaran tilan käyttöön, myös mahdollisuuden kokeellisempaan toteutustapaan. Installaatio poikkeaa huomattavan paljon sekä toteutustekniikaltaan että materiaaliltaan niistä pigmenttimustevedoksista, joita minulla on ollut viime aikoina esillä ja näyttely on täydellinen vastakohta marraskuun lopulla Jyväskylässä aukeavalle yksityisnäyttelylleni (Kuvituksia olemattomiin kertomuksiin, Galleria Becker 26.11.–14.12.2011).

– Päivi Hintsanen

kuulumattomat, poster