Kuvataiteilija Ella Rautiainen, 12.1.-2.2.2014

///Kuvataiteilija Ella Rautiainen, 12.1.-2.2.2014

Kuvataiteilija Ella Rautiainen, 12.1.-2.2.2014

Piirustuksia ja maalauksia valosta, liikkeestä ja materiaalista

12.1. – 2.2.2014

Ella Rautiainen

Piirustuksia ja maalauksia valosta, liikkeestä ja materiaalista 

Muistan alaluokilta tapauksen, jolloin käsityön iloinen tekeminen muuttui työn valmistuttua pettymykseksi.

Lankoihin ihastuneena olin innostuneena virkannut patalapun. Kun levitin valmiin työn pulpetille – sen lumo oli kadonnut. Langan herkkyys oli poissa ja työ näytti mitään sanomattomalta. Pettymys!

Tästä elämyksestä tuli elämänaikainen ongelma.

 Ratkaisuksi olen etsinyt tapaa piirtää tai maalata niin, että jälki reagoi herkästi valoon ja muovaa valoa.

Miten ilmentää lankaa, levää, puuta, rautaa, villaa, kananverkkoa, mitä tahansa niin, että materian oma luonne säilyttäisi itseisarvonsa niin, etten alistaisi sitä ulkoisten tarkoitusperien ehtoihin.

Koen tekemiseni sosiaalisena tapahtumana, jossa olen yhtenä osatekijänä prosessissa. Siinä materialla, tekotavalla, tekniikalla ja työvälineillä on oma luonteensa. Minun asiani on tehdä valintoja näiden luontaisia ominaisuuksia valiten ja soveltaen.

Aloitan työn tutkimalla aiheen valo- ja varjokohtia ja samanaikaisesti yritän pysyä kohteen herättämässä, kokonaisvaltaisessa mielenvireessä. Vähitellen ulkoisesta tarkkailusta syntyvä vire ottaa ylivallan ja kädenliike alkaa toimia kokonaisvaltaisesti tiedostamattomassa ohjauksessa.

 Näin ulkoista aihetta mahdollisimman uskollisesti tutkiva ja jäsentävä kynä, sivellin tai muu tekotapa alkaa prosessoitua ”flow’ksi”, ainutkertaisen kokemuksen rytmilliseksi ilmaisuksi.

 Kun muodonmuutos, metamorfoosis on tapahtunut, työ on valmis ja teos alkaa elää elämäänsä niin kuin vastasyntynyt ikään – itsenäisenä ja itseisarvoisena, irti minusta.

        – Ella Rautiainen

By |2014-02-04T15:49:55+00:0016.01.2014|Höyry-galleria, Tiedotteet|0 Comments